Magnetisk resonanstomografi (MR) med Ryggmärgsstimulering (SCS)

När man ska göra en MR och har en ryggmärgsstimulering så är de bra om man säger till läkaren som skriver remissen till MR så att de står att man har en ryggmärgsstimulering i remissen. Sedan när remissen är skriven kontaktas en sjukhusfysiker på mottagande enhet av remissen. Där ser man om man kan göra MR på den enheten eller inte. I mitt fall kunde man inte göra MR på närmsta sjukhus. Men de var bra i mitt fall för närmsta sjukhus hade 12 (!) Månaders väntetid. Medans ett annat sjukhus i samma region bara hade åtta veckor, de skiljde alltså 10 (!) Månader i väntetid. De var bra i mitt fall att de var på de hållet. 
Sjukhusfysikern kontaktar sedan i sin tur teamet för ryggmärgsstimuleringen för att höra att systemet jag har är kompatibelt med MR och antagligen hur hög strålning man kan använda sig av. Samt vilka instruktionerna är för MR. Sedan hör teamet för ryggmärgsstimuleringen av sig till mig och berättar för mig hur jag ska göra under MR. 
Under MR ska ryggmärgsstimulering vara i MR läge. För att detta ska fungera behöver batteriet som är importerat i mig vara full laddat. Är de inte de så kan inte ryggmärgsstimulering göra sin check på alla poler och positioner och sätta sig i MR läget. Man använder fjärrkontrollen för att få in i MR läget, under settings, sedan hittat man MR läge. Så har man systemet i de läget under hela MR och efteråt sätter man tillbaka till sitt vanliga läge. Ryggmärgsstimuleringen är alltså avstängd under tiden den är i MR läget. 

Jag får som vanligt fylla i ett frågeformulär, där fyller jag i att jag har metall inopererat i kroppen. Men personalen på MR har redan koll på detta via både remissen och sjukhusfysikern och allting är redan förberett när jag kommer. 

Jag hade även tur, mitt gips var inte magnetiskt på de som ser ut som metall så jag fick lov att behålla de på också, de hade gjort väldigt ont att ta av detta. 
Jag gjorde en MR av min höft som jag har ont i. 
Till top